Guide til værtindegaver og kutymen derom

En gave til din vært eller værtinde er en dejlig måde at takke dem for deres gæstfrihed, og værtindegave er altid værdsat. Det behøver ikke at være udførligt eller dyrt. Men det man kan gøre er at overveje arten af ​​anledningen og den lokale kutyme, når man foretager sit valg.

I nogle dele af landet betragtes en værtindegave som obligatorisk, mens det andre steder kun er ved særlige lejligheder, man medbringer en værtindegave. Hvis det er første gang du besøger andres hjem, så er det en meget god gestus at medbringe en lille gave. Og hvis du desuden har lidt ekstra overskud, kan du pakke gaven ind i en simpel indpakning eller en fin lille gaveæske for at tilføje til gestussen.

Vin, blomster, specialiteter og små ting til huset gør sig alle godt som værtindegaver. Blomster er altid en sikker vinder, hvis man ikke kan finde på noget andet, men hvis du vil gøre lidt ekstra ud af det, kan du medbringe dem i en simpel vase eller en Mason krukke. Du kan også tilbyde at sætte dem i vand selv, når du ankommer, så din vært behøver ikke arrangere dem. Hvis du medbringer vin, må du ikke forvente, at din vært serverer den samme aften – vinene er formentlig allerede blevet valgt til måltidet. Og tag ikke mad med til måltidet, medmindre du er blevet bedt om det, ellers risikerer du at sætte din vært på stedet og forstyrre menuen.

Tips til hvad du kan medbringe hvornår

 • Afslappet middagsselskab
  Ved et middagsselskab er det som gæst meget normalt at medbringe en værtindegave, medmindre man er meget tætte venner, der spiser sammen ofte. Gavemuligheder omfatter vin, champagne, blomster, en potteplante, chokolade, specialiteter såsom syltetøj og gelé eller andre krydderier, fancy nødder, oliven, olivenolie eller genstande til huset, herunder sæber og cremer, en billedramme, et duftende stearinlys eller en lille pyntegenstand. En dvd eller bog er også passende, hvis du kender din værts smag.
 • Formelle middagsfester
  Gaver medbringes normalt ikke ved store formelle middage, især ikke hvis du ikke kender værten så godt.
 • Ved en milepæl eller fejring
  Hvis det er fødselsdag, jubilæum, eksamen eller polterabend er det kutyme at medbringe en gave som lykønskning.
 • Housewarming
  Det er almindeligt at medbringe en gave til en housewarming. Det behøver ikke at være dyrt, men det skal være noget vedvarende for huset. Mulige gaver omfatter gæstehåndklæder, en plant til hus eller have, en billedramme eller lignende.
 • Weekend besøg
  Her kan du enten medbring en gave eller sende den. Dit gave valg vil afhænge af længden af ​​dit ophold og dem du rejser med. Du behøver ikke at tømme bankkontoen, men gaven skal være oprigtig, personlig og vise omtanke.